Apa ozonata nu este un termen pe care il auziti des. Te face sa te gandesti la stratul de ozon si sunt putini dintre noi care au auzit de terapia cu apa ozonata sau si-au intrebat dentistul ce apa foloseste pentru clatirile de gura.
Se pare ca apa ozonata este considerata a fi cea mai pura forma de apa, lipsita de toate impuritatile. Chiar daca exista multe modalitati de purificare a apei, cum ar fi clorinarea, ozonarea ofera o multime de avantaje unice in comparatie cu alte metode de filtrare.
Este o metoda de filtrare prietenoasa cu mediul, care functioneaza rapid si nu lasa urme. Pe langa faptul ca este folosita in scopuri in care este nevoie de apa dezinfectata, apa ozonata ofera si beneficii pentru sanatate, cum ar fi stimularea sistemului imunitar, reducerea inflamatiilor, cresterea nivelului de oxigen din organism si multe altele.
Atunci cand ozonul este dizolvat in apa, apa devine ozonata, avand efecte terapeutice, inclusiv proprietati antioxidante si antimicrobiene, fiind utilizarea, printre altele, in terapia dentara, tratamentul cancerului si tehnici de siguranta alimentara.
Ce este ozonarea si cum se produce?
Purificarea apei prin ozonificare inseamna, in esenta, infuzia de ozon in apa. Ozonul este un gaz de culoare albastru deschis si foarte reactiv, care apare in mod natural in stratosfera si troposfera, dar care poate fi, de asemenea, produs pe cale sintetica. Ozonul este compus din trei atomi de oxigen si are formula chimica O3.
Cu siguranta ati mai simtit mirosul de ozon – mirosul proaspat, usor intepator care apare dupa o furtuna se datoreaza ozonului format in timpul descarcarii electrice.
Procesul de ozonare poate avea loc in mod natural cu ajutorul radiatiilor UV de la Soare. In acest caz, razele UV descompun o singura molecula de oxigen prezenta in apa in doi atomi de oxigen liberi. Acesti atomi de oxigen singuri si liberi sunt foarte reactivi, atat de mult incat reactioneaza cu celelalte molecule de oxigen producand ozon.
Ozonul ataca si neutralizeaza apoi diferitele impuritati si contaminanti, in mod similar cu modul in care functioneaza clorul liber intr-o piscina. Odata ce apa este pura si lipsita de impuritati, ozonul se transforma din nou in molecula de oxigen.
Apa ozonata poate fi produsa si in mod artificial, cu ajutorul unui generator de ozon sau al unor lampi speciale cu ultraviolete care produc ozon. In primul rand, ozonul este produs prin aplicarea unei tensiuni inalte pe sursa de gaz oxigen. Acest lucru va forta o molecula de oxigen sa se desparta in doi atomi de oxigen, care apoi reactioneaza cu moleculele intregi de oxigen pentru a forma ozon, care va fi in consecinta introdus in apa.
Atunci cand se folosesc lampile UV, procesul este identic cu cel de producere naturala a ozonului, dar in locul luminii solare directe se foloseste o sursa de lumina cu frecventa foarte joasa.
Ozonul este foarte reactiv, ceea ce ii permite sa actioneze ca dezinfectant, dar il face greu de transportat. De asemenea, are un timp de injumatatire scurt, deci este si greu de depozitat. Prin urmare, ozonul este, de obicei, intotdeauna generat la fata locului pentru utilizare imediata.
Ozonarea apei: Avantaje si dezavantaje
In comparatie cu alte metode de purificare a apei, ozonizarea ofera multe avantaje unice. In primul rand, in timpul ozonarii nu se adauga substante chimice in apa, ceea ce face ca procesul sa fie sigur si ecologic. Ozonarea nu schimba gustul apei, dimpotriva, chiar imbunatateste gustul si mirosul. Ozonul este considerat a fi un dezinfectant mai puternic decat clorul si actioneaza foarte rapid. Nu in ultimul rand, nu conteaza nivelul pH-ului apei – ozonarea este la fel de eficienta atat pentru apa mai acida, cat si pentru apa mai bazica.
Exista si cateva dezavantaje de luat in considerare. Un exemplu este costul echipamentului de ozonificare. Insa exista si aparate de ozonificare deosebit de eficiente care au preturi foarte accesibile. De asemenea, ozonarea nu are nicio capacitate reziduala de dezinfectie dupa purificarea initiala, deoarece ozonul se transforma inapoi in oxigen. Acest lucru lasa deschisa oportunitatea pentru reaparitia bacteriilor, virusilor si ciupercilor, astfel incat procesul de dezinfectare trebuie aplicat in mod repetat.
De asemenea, este greu de ozonificat apa la o valoare definita, motiv pentru care terapia cu apa ozonata nu a fost folosita pe scara mai larga in medicina.
Aparate de ozonificat apa
-
Purificator cu generator de ozon, 15w, purificare si dezinfectare aer, apa si alimente, afisaj lcd, timer
Evaluat la 4.67 din 5
180,00 leiPrețul inițial a fost: 180,00 lei.149,90 leiPrețul curent este: 149,90 lei.
Aplicatii ale apei ozonate
Dezinfectie
Ozonul este un dezinfectant cu spectru larg, care poate inactiva si neutraliza diverse microorganisme, inclusiv bacterii, ciuperci, spori bacterieni si fungici si virusi. Prin urmare, apa ozonata este utilizata si in scopuri de dezinfectie. Apa ozonata poate fi folosita pentru a spala fructele, legumele si pestele pentru a le scapa de pesticidele care se gasesc uneori pe produse.
Mai mult, spalarea fructelor si legumelor proaspete cu apa ozonata in loc de apa obisnuita de la robinet le ajuta sa ramana proaspete si sa nu se strice mai mult timp. Apa ozonata poate fi folosita si pentru a elimina mirosurile neplacute de pe haine, prin inmuierea sau spalarea hainelor in ea. Apa ozonata poate fi folosita pentru a dezinfecta anumite obiecte de uz casnic, cum ar fi suprafetele utilizate frecvent, chiuvetele, periutele de dinti, mesele de bucatarie, vasele, placile de taiat si multe altele.
Utilizarea dentara
Prima utilizare a apei ozonate in stomatologie dateaza din anii 1930. Aceasta a fost folosita pentru a dezinfecta cavitatea bucala si pentru a ajuta la vindecarea ranilor. Pana in prezent, apa ozonata este inca folosita de multi dentisti in timpul tratamentelor dentare pentru a reduce inflamatia si a dezinfecta ranile.
In plus, poate fi benefic sa va clatiti gura cu apa ozonata si sa faceti gargara cu ea dupa efectuarea unui tratament dentar, pentru a preveni potentiala dezvoltare a infectiilor bacteriene si a bolilor de gat.
Apa ozonata poate fi folosita si intr-un irigator bucal, eliminand bacteriile si impuritatile reziduale.
De asemenea, apa ozonata a fost folosita pentru a calma durerile de dinti si in scopul albirii dintilor. Mai mult, terapia cu ozon este utilizata pe scara larga in tratamentul si gestionarea cariilor dentare, in stomatologia restaurativa, pentru dintii hipersensibili, in endodontie si in multe alte aplicatii stomatologice.
Terapia cu ozon
Terapia cu apa cu ozon este utila pentru a intari sistemul imunitar si sanatatea generala a unei persoane. In plus, terapia cu ozon poate fi facuta complementar cu alte tratamente, ceea ce inseamna ca sporeste efectul suplimentelor pe care le puteti lua in acest moment.
Este unanim acceptat ca terapia cu apa ozonata functioneaza pentru toata lumea, indiferent de starea de sanatate a fiecaruia. Este un tratament sigur si accesibil, care are proprietati vindecatoare si detoxifiante. Este deosebit de eficient pentru persoanele cu probleme digestive, acnee si boli inflamatorii.
Beneficiile pentru sanatate ale apei ozonate
Desi terapia cu ozon a demonstrat multe beneficii pentru sanatate, aceasta nu a fost adoptata pe scara larga de medicina actuala, deoarece gazul ozonat, in concentratie mare, este toxic pentru plamani, putand sa afecteze caille respiratorii. Apa ozonata, pe de alta parte, nu are astfel de efecte secundare. In comparatie cu gazul de ozon foarte reactiv, apa ozonata este, de asemenea, mult mai usor de manevrat si de depozitat.
Apa ozonata poate elimina diverse bacterii, ciuperci, alge si paraziti la contactul cu acestea, acesta fiind principiul-cheie din spatele terapiei cu apa ozonata. Consumul de apa ozonata permite ozonului sa intre in contact direct cu microflora intestinului, ucigand drojdia si bacteriile daunatoare, care ar putea fi responsabile de balonare, probleme digestive, crestere in greutate si chiar acnee.
Pe langa imbunatatirea sanatatii intestinelor, s-a demonstrat ca bautul apei ozonate reduce procesele de inflamatie din corpul nostru, ceea ce ar putea fi benefic pentru persoanele care sufera de sindromul inflamator intestinal, migrene, probleme digestive, artrita reumatoida si alte boli care provoaca inflamatii.
De asemenea, apa ozonata va stimuleaza sistemul imunitar si face ca organismul sa fie mai capabil sa lupte impotriva infectiilor. Ozonul purifica sangele si il imbogateste in oxigen, oferind astfel mai mult oxigen creierului, imbunatatind atentia, concentrarea si abilitatile cognitive.
Nu in ultimul rand, consumul de apa ozonata detoxifica organismul, facandu-va sa va simtiti mai usori si mai energici. Pe langa consumul de apa ozonata, aceasta poate fi folosita si la nivel extern, de exemplu, pentru a va spala mainile si fata pentru a obtine un ten sanatos si o stralucire tinereasca. Exista studii care arata ca, facand bai cu apa ozonata, se amelioreaza simptomele bolilor de piele si poate ajuta, de asemenea, la vindecarea rigiditatii si a durerilor musculare.
Au existat, de asemenea, studii care s-au axat pe proprietatile anticancerigene ale apei ozonate. S-a sugerat ca consumul de apa ozonata poate ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului si, deoarece este o abordare terapeutica sigura si simpla, ar putea fi o cale de tratament alternativ excelenta pentru pacientii cu cancer. Cu toate acestea, in momentul de fata sunt necesare mai multe dovezi si eforturi de cercetare pentru a putea emite judecati cu privire la proprietatile anticancerigene ale apei ozonate.
Concluzii
Apa ozonata are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii care permit o gama larga de aplicatii. Ozonarea apei este o metoda ecologica de filtrare a apei, care nu foloseste substante chimice ca aditivi si nu lasa urme in apa la purificare.
Procesul poate avea loc in mod natural, atunci cand razele UV de la Soare descompun moleculele de oxigen din apa in atomi unici, care apoi reactioneaza cu moleculele intregi de oxigen, formand ozon. Ozonul este un dezinfectant foarte puternic, care poate ataca si neutraliza contaminantii, impuritatile si microorganismele, cum ar fi bacteriile, virusii si ciupercile.
Apa ozonata poate fi produsa si in mod artificial, prin introducerea ozonului sintetic in apa.
Apa ozonata este utilizata in principal in scopuri de dezinfectie si curatare. Printre acestea se numara spalarea produselor proaspete, a pestelui si a carnii; eliminarea mirosurilor neplacute din haine; curatarea si dezinfectarea diferitelor obiecte de uz casnic, cum ar fi periutele de dinti.
Apa ozonata are, de asemenea, o gama larga de aplicatii in stomatologie, fiind folosita pentru tratarea si dezinfectarea ranilor, calmarea durerilor de dinti, albirea dintilor, tratarea si gestionarea cariilor si multe altele.
Exista multe beneficii pentru sanatate pe care apa ozonata le ofera. Aceasta poate ajuta la stimularea sistemului imunitar si s-a demonstrat ca mareste potenta si efectul suplimentelor pe care le puteti lua.
Apa ozonata are proprietati de detoxifiere si s-a dovedit a fi deosebit de eficienta pentru problemele digestive, vindecarea florei intestinale, atacarea si neutralizarea bacteriilor daunatoare de drojdie, care ar putea fi responsabile de pofta de zahar si de cresterea in greutate.
Apa ozonata este, de asemenea, binecunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatorii si chiar a demonstrat un anumit potential in combaterea cancerului. Apa ozonata ajuta, de asemenea, la furnizarea de mai mult oxigen catre creier, imbunatatind concentrarea, atentia si abilitatile cognitive.
Surse: Atlas Scientific, Health Line
Câtă apă ozonat se poate bea pe zi, și dacă se poate face mai multă odată și puse în sticle și utilizată ulterior.
Consumul de apă ozonată trebuie făcut cu moderație. În general, se recomandă să nu se depășească 1-2 litri pe zi pentru a evita eventualele efecte adverse. Este important să începi cu cantități mici, în jur de 250-500 ml pe zi, și să crești treptat, observând cum reacționează corpul tău.
În ceea ce privește pregătirea unei cantități mai mari de apă ozonată și păstrarea acesteia în sticle, este de preferat să consumi apa ozonată imediat după preparare, deoarece ozonul se dispersează rapid și își pierde proprietățile benefice în decurs de 15-30 de minute (se auto descompune). Dacă totuși dorești să o păstrezi, asigură-te că folosești recipiente de sticlă bine închise și depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat. Cu toate acestea, chiar și în aceste condiții, apa își va pierde o parte din proprietățile ozonate după câteva ore dar va ramane purificata de compusi chimici chiar si dupa mult timp.