Iluminat si electrice

Diferentele dintre benzile LED RGB, RGBW, RGBIC si RGBWW

lazy

Benzile cu LED-uri sunt o sursa de lumina versatila care poate fi instalata aproape oriunde. Acestea sunt alcatuite dintr-un strat de baza flexibil – o placa de circuite imprimate, sau PCB – care este sustinuta de o banda autoadeziva si este prevazuta cu un rand de diode emitatoare de lumina. LED-urile sunt pozitionate la intervale regulate – de obicei 60 sau 120 de diode pe metru – pentru a obtine un efect uniform atunci cand sunt iluminate.

Extrem de inguste (cu o latime de doar 8 mm si o inaltime de 3 mm), benzile cu LED-uri sunt ideale pentru a fi instalate in zone inguste, unde alte forme de iluminat ar fi impracticabile. Sunt eficiente din punct de vedere energetic, consumand foarte putina energie si totusi sunt capabile sa produca suficienta lumina pentru a inlocui tuburile fluorescente (pana la 1440 lumeni pe metru).

Benzile cu LED-uri sunt disponibile intr-o gama larga de culori, inclusiv o gama de culori albe – precum si benzi RGB/RGBW/RGBIC cu schimbare de culoare, care va vor permite sa amestecati orice nuanta a oricarei culori atunci cand sunt conectate la un controler LED.

Dar care sunt diferentele dintre benzile luminoase RGB, RGBIC, RGBW, RGBWW si RGBCCT? Iata un mic ghid de comparare a luminilor cu banda pentru a face diferentele intre tipurile de lumini cu banda LED.

Banda LED RGB

Pentru a intelege ce este o banda de lumini LED RGB, ar trebui sa cunoasteti mai intai semnificatia RGB. RGB este procesul de redare a culorilor prin utilizarea culorilor rosu, verde si albastru. RGB are un interval de 0-255 pentru rosu, verde si albastru separat. Aceasta inseamna ca amestecarea culorilor RGB poate crea 16.777.216 culori (255*255*255).

Benzile de lumini LED RGB folosesc cipuri 3 in 1 (rosu, verde si albastru), care genereaza teoretic peste 16 milioane de culori. Dar benzile de lumini LED RGB sunt dificil de produs unele culori, de exemplu alb.

Benzile LED RGB inteligente, cunoscute si sub numele de benzi luminoase cu schimbare de culoare, ofera sute de optiuni de culoare. Pentru mai multe optiuni de culoare, benzile luminoase cu LED-uri RGB au o functie de culoare DIY pentru alegerea culorii preferate.

Rezumat: Benzile LED RGB sunt universale deoarece utilizatorii pot taia, schimba culorile si controla de la distanta benzile LED.

Exemple de benzi LED RGB:

Benzile LED cu lumina RGBW

Banda LED RGBW (RGB + alb) utilizeaza un cip LED 4 in 1 format din rosu, verde, albastru si alb. Banda de lumina RGBW adauga un cip alb suplimentar in amestecul de culori. Benzile de lumina RGBW au aceleasi caracteristici ca si benzile de lumina RGB, cum ar fi personalizarea culorilor, pot fi taiate, control de la distanta etc.

De ce doresc unii utilizatori un cip alb suplimentar? Acestia isi doresc un ton alb mai pur si o culoare mai stralucitoare. Benzile LED RGBW sunt mai scumpe, deoarece contin un cip diferit si ofera culori mai rafinate.

Benzile LED RGBIC

Benzile luminoase RGBIC (RGB + un cip independent incorporat) sunt un nivel superior al benzilor luminoase RGB. Au aceleasi optiuni de culoare, peste 16 milioane de culori, ca si benzile luminoase RGB si RGBW. Cipul independent incorporat al benzii de lumini LED RGBIC ar putea afisa un efect de iluminare asemanator curcubeului. Astfel, in cazul benzilor LED RGBIC culorile se pot segmenta cu ajutorul controller-ului, oferind posibilitatea de a afisa mai multe culori in acelasi timp.

Rezumat: Banda de lumina LED RGBIC este o imbunatatire utilitara a tehnologiei RGB. Poate afisa simultan diferite culori. Cu toate acestea, nu poate fi taiata ca si benzile luminoase RGB obisnuite. Iar banda de lumina RGBIC este mai scumpa decat banda de lumina RGB si RGBW.

Exemple de benzi LED RGBIC

Benzile LED RGBWW

Benzile LED RGBWW (RGB + alb + alb cald) utilizeaza un cip LED 5 in 1 cu rosu, verde, albastru, alb si alb cald pentru amestecarea culorilor.

Banda de lumina RGB cu un alb cald suplimentar va crea mai mult un alb-galbui mai moale. Este potrivita pentru decorarea unui spatiu confortabil, cum ar fi un dormitor.

Benzi de lumini LED RGBCCT

Termenul RGBCCT este format din RGB si CCT. CCT (Correlated Color Temperature) inseamna ca temperatura de culoare a benzii de lumina led poate fi ajustata pentru a se schimba intre alb cald si alb. Astfel, banda de lumina RGBWWW este un alt nume al benzii RGBCCT.

Benzi de lumini LED RGBCW

RGBCW este acronimul pentru rosu, verde, albastru, rece si cald. Aceste cipuri 5 in 1 sunt utilizate in produse de iluminat cu LED-uri inteligente foarte luminoase, inclusiv benzi de lumina cu LED-uri, lampi cu schimbare de culoare, becuri LED inteligente si lumini inteligente pentru exterior.

Benzile de lumina RGBCW pot controla nu numai culoarea, ci si caldura luminii albe. O lumina rece ar putea fi buna pentru a reproduce lumina zilei, in timp ce o lumina mai moale, mai calda, creeaza o atmosfera confortabila.

Concluzie

Probabil va ganditi ce banda luminoasa ar trebui sa cumparati. Acest lucru depinde de bugetul dvs. si de cerintele de iluminare. Benzile LED RGB si RGBW sunt mai ieftine si pot satisface majoritatea cerintelor de iluminare. Daca aveti un buget suficient si aveti nevoie de efecte speciale de culoare, banda RGBIC este cea mai buna optiune.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *