Sanatate

Totul despre Lampile germicide UV-C

lampi uvc banner 1536x1038 1

Ce trebuie sa stii despre dispozitivele de dezinfectare cu ultraviolete - 21 de Intrebari si Raspunsuri

Cu totii ne dorim sa traim intr-o lume mai sigura si mai sanatoasa. Totusi, virusurile, bacteriile si alti germeni patogeni provoaca boli, ne scad vitalitatea, imunitatea si starea de bine.

Cum ne putem proteja? Fata de alte metode de dezinfectie, precum dezinfectantii chimici, purificatoarele de aer sau nebulizatoarele, utilizarea dispozitivelor cu ultraviolete UV-C s-a demonstrat a fi, de departe, cea mai eficienta, rapida si economica solutie.

Au trecut peste 140 de ani de cand fizicianul britanic Arthur Downes si omul de stiinta Thomas P. Blunt au descoperit efectul germicid al luminii ultraviolete. In ultimele decenii, sterilizarea cu ajutorul luminii UV-C a fost folosita cu precadere in spitale si laboratoare sau pentru dezinfectarea apei, insa nu s-a bucurat niciodata de adevarata sa faima ca pana acum. 

De la inceputul pandemiei, lumea stiintifica si operatorii din cele mai afectate industrii au cautat solutii eficente de combatere si prevenire a raspandirii noului coronavirus. Astfel, lumina UV-C a fost „redescoperita” iar  folosirea dispozitivelor bazate pe tehnologia iradierii germicide cu lumina ultravioleta de tip C a luat o amploare formidabila.

Astazi lumina UV-C este folosita la scara planetara pentru decontaminarea spatiilor comune si private in toate domeniile de activitate.

Dar ce este o lampa UV-C? Unde, cand, cum si cat trebuie folosita? Cat de eficienta este utilizarea unor astfel de dispozitive in combaterea virusurilor si cum ne protejeaza?

Am incercat sa raspundem la cat mai multe intrebari si sa clarificam cat mai multe necunoscute legate de lampile de dezinfectie cu ultraviolete. Daca te gandesti sa achizitionezi si tu astfel de dispozitive, ai la indemana un material suficient de amplu pentru a te ajuta sa iei cea mai buna decizie.

1. Ce este o lampa UV-C?

O lampa UV-C este un dispozitiv folosit pentru dezinfectare si sterilizare cu ajutorul radiatiilor ultraviolete cu lungime de unda scurta (ultraviolete in banda C sau UV-C).

Lumina UV-C, datorita energiei foarte inalte, produce reactii fotochimice in materialul genetic al microorganismelor patogene, inactivand functiile reproductive ale acestora, astfel ele devin inerte si inofensive.

O lampa UV-C mai este denumita si lampa germicida, virucida sau bactericida. Procesul de distrugere a agentilor patogeni cu ajutorul luminii ultraviolete este in general denumit iradiere germicida.

Lampile UV-C sunt folosite in scopul dezinfectarii si sterilizarii obiectelor, a aerului din incaperi si a apei. Sute de studii si cercetari au demonstrat de-a lungul timpului ca rata de sterilizare cu ajutorul luminii UV-C poate ajunge pana la 99,99%, indiferent de tipul de germeni. Aceasta rata poate diferi insa in functie de doza de radiatii si de distanta obiectului fata de sursa. Cu cat obiectul este mai indepartat, cu atat puterea germicida scade, conform legii patratului invers.

In ultimii ani, In lupta omenirii cu noul coronavirus, sterilizarea UV-C a castigat o popularitate imensa, astazi fiind utilizata in aproape toate sectoarele si industriile pentru combaterea si prevenirea contaminarii.

Iata cateva exemple de lampi UV-C:

2. Ce este radiatia ultravioleta?


Radiatia ultravioleta este o parte a spectrului electromagnetic cu lungimi de unda mai scurte decat lumina vizibila, dar mai lungi decat razele X. 

Aceasta este impartita in trei clase, in functie de lungimea de unda a luminii. Cele cu lungimi de unda cele mai mari sunt UV-A (315–400 nm) si UV-B (280–315 nm), care se regasesc, in proportii variate, in lumina solara de pe Pamant. 

In vreme ce UV-A, care insumeaza 95% din radiatiile ultraviolete care ajung la suprafata pamantului, este responsabila de bronzul pe care il capatam la soare, UV-B este lumina care cauzeaza arsurile pielii daca stam direct in razele soarelui neprotejati, mai ales in mijlocul zilei. 

UV-A si UV-B au capabilitati germicide limitate, deoarece virusurile si bacateriile au avut miliarde de ani la dispozitie sa se adapteze cu acestea.

Dar lumina UV-C (200–280 nm) este complet absorbita de stratul de ozon din atmosfera si nu ajunge niciodata la suprafata Pamantului, fiind produsa doar artificial. De aceea virusurile si bacteriile sunt extrem de sensibili la acest tip de lumina, cu energie foarte mare, aceasta fiind o noutate absoluta pentru ei. 

uvc light

3. Cum actioneaza o lampa germicida?

Energia electromagnetica produsa de lumina UV-C penetreaza membrana celulara a microorganismelor, distrugandu-le acizii nucleici (ADN si ARN), astfel determina leziuni ce impiedica activitatea germenilor si capacitatea acestora de a se mai reproduce, nemaifiind o amenintare pentru organismul uman. O celula incapabila sa se reproduca este considerata o celula moarta.

uvc 5

Conform Centrului de Control si Prevenire a Bolilor din Statele Unite, cea mai mare absorbtie a luminii ultraviolete de catre celule se produce in lungimea de unda de 265 nm. Lampile germicide cu tub de quartz care emit in lungimea de unda de 253,7 nm opereaza foarte aproape de lungimea de unda optima pentru ca absorbtia luminii de catre acizii nucleici sa fie maxima.

4. Unde se foloseste o lampa germicida?

Pana de curand, dispozitivele de sterilizare cu raze UV au fost folosite la scara destul de mica, cu precadere in spitale, laboratoare  sau in industria alimentara. Insa in ultima vreme, in lupta oamenilor cu noua amenintare globala, la mai mult de un secol de cand Niels Finsen a castigat in 1903 premiul Nobel in medicina pentru folosirea radiatiei ultraviolete in tratarea anumitor boli, aceasta arma formidabila a luat o amploare nebanuita. 

Astazi este utilizata intr-o mare varietate de scenarii pentru dezinfectia oricaror incaperi sau suprafete cu incarcatura microbiana sau cu risc de contaminare: in spitale si cabinete medicale, birouri, resedinte, restaurante, hoteluri, spatii de productie, sali de sport, scoli si gradinite, saloane etc, chiar si de catre companiile aviatice pentru dezinfectarea aeronavelor. 

Tehnologia de iradiere UV-C reprezinta o descoperire extrem de importanta in protectia oamenilor impotriva agentilor patogeni si este sustinuta de nenumarate studii stiintifice la nivel internațional.

Folosita corespunzator, radiatia ultravioleta are efect letal asupra virusurilor, bacteriilor, fungiilor, alergenilor, acarienilor si a altor micoorganisme, inclusiv asupra coronavirusurilor din categoria SARS si MERS. 

5. In cat timp se pot distruge virusurile si bacteriile?


Fiecare dispozitiv este insotit de instructiuni de utilizare, care trebuie citite cu atentie. 

Pentru ca efectul germicid sa fie maxim, este foarte important sa tinem cont de timpul de expunere in functie de suprafata/volumul camerei si de puterea iradianta a lampii. Cu cat puterea lampii este mai mica, cu atat timpul de expunere trebuie sa fie mai mare.  

Diversele tipuri de agenti patogeni raspund in mod diferit la actiunea luminii UV-C, astfel, raportat la aceeasi intensitate, timpii de expunere pana cand acestia sa fie neutralizati difera de la un tip de micoorganism la altul. 

Cu cat un obiect este mai indepartat de sursa luminii UV, cu atat puterea germicida scade, conform legii patratului invers. De exemplu, daca un obiect aflat la o distanta de 3 cm de o sursa UV-C de 38W este sterilizat in proportie de 99% in cateva secunde, pentru un obiect situat la 3 m distanta avem nevoie de un timp de expunere mai mare pentru a obtine aceeasi rata de dezinfectare. Acest timp depinde de intensitatea (sau puterea iradianta) a lampii.

Ca sa avem o referinta mai exacta, la lampile UV-C in banda restransa (fara ozon), 1 watt acopera aproximativ 1 metru cub de aer in 20 min de utilizare. Asta inseamna ca, in cazul unei lampi de 38W, in 60 de minute se poate steriliza eficient o camera cu o suprafata de 30-40 mp si o inaltime standard  de 2,7 m . Efectul este cu atat mai mare daca lumina UV nu intalneste obstacole. 

La lampile in spectru larg (cu ozon), suprafata acoperita este mai mare, datorita faptului ca ozonul patrunde si in zonele “umbrite”, care nu sunt direct expuse razelor UV.

In cazul dispozitivelor Upper-Air, acestea sunt proiectate sa poata fi utilizate in mod neintrerupt, in prezenta oamenilor, dezinfectarea aerului facandu-se continuu. 

Pentru a intelege mai bine cat timp este necesar pentru a distruge virusurile folosind lampi UV-C, trebuie sa analizam urmatorii factori:

Intensitatea radiatiei UV-C: Intensitatea radiatiei emise de lampa UV-C are un impact semnificativ asupra eficientei dezinfectarii. O intensitate mai mare a radiatiei va duce la inactivarea mai rapida a virusurilor. Intensitatea radiatiei este masurata in unitati de microWatt pe centimetru patrat (µW/cm²) si variaza in functie de puterea lampii si distanta de la sursa de radiatie.

Exemplu: Daca o lampa UV-C are o intensitate de 260 µW/cm² (intensitatea unei lampi de 60W) si este necesara o doza de 6.000 µW/cm² pentru a inactiva un anumit virus, timpul de expunere necesar va fi de aprox. 23 secunde (6.000 / 260).

Doza UV-C: Doza UV-C se refera la cantitatea totala de energie UV-C absorbita de virusuri in timpul expunerii si este exprimata in unitati de microWatt-secunde pe centimetru patrat (µWs/cm²) sau Jouli pe metru patrat (J/m²). Doza necesara pentru inactivarea virusurilor variaza in functie de tipul de virus si de conditiile de mediu.

Exemplu: Virusul gripal poate fi inactivat cu o doza de aproximativ 5.000 – 20.000 µWs/cm², in timp ce virusul SARS-CoV-2 (COVID-19) necesita o doza cuprinsa intre 2.000 si 5.000 µWs/cm² pentru inactivare.

Tipul si cantitatea de virusuri: Diferite tipuri de virusuri au niveluri diferite de rezistenta la radiatiile UV-C. De asemenea, cantitatea de virusuri prezente poate afecta timpul necesar pentru dezinfectare, deoarece o incarcatura virala mai mare necesita mai mult timp pentru a fi inactivata.

Suprafata care trebuie dezinfectata: Suprafetele netede, precum sticla si otelul inoxidabil, permit o penetrare mai eficienta a radiatiilor UV-C, ceea ce duce la inactivarea mai rapida a virusurilor. Suprafetele poroase sau neregulate, precum textilele sau lemnul, pot face ca radiatiile UV-C sa fie mai putin eficiente in dezinfectare, necesitand un timp de expunere mai lung.

Conditiile de mediu: Umiditatea, temperatura si existenta altor substante, cum ar fi praf sau murdarie, pot afecta eficienta radiatiilor UV-C in inactivarea virusurilor. De obicei, un mediu mai curat si mai uscat permite o dezinfectare mai eficienta, in timp ce un mediu cu umiditate ridicata, temperaturi extreme sau murdarie poate necesita un timp de expunere mai lung.

6. Ce tip de lampa UV-C sa aleg?

Astazi exista o mare varietate de modele de lampi germicide, cu putere de la 1-2 wati pana la sute de wati. 

In functie de domeniul de aplicabilitate, cel mai des intalnite sunt:

Lampile UV-C pentru dezinfectarea aerului si a suprafetelor 

– mobile, pe stativ, putand fi transportate dintr-un loc in altul;
– fixe cu montare pe perete/tavan;
– becuri UV-C, atat cu tub, cat si cu led-uri. 

Acestea au puteri diferite, acoperind suprafete de la 10 mp la 250 mp. Pot fi cu ozon sau fara. La acest tip de dispozitive prezenta oamenilor sau a animalelor in timpul functionarii nu este permisa.

Iata cateva exemple:

Lampa UV-C cu dubla sterilizare, telecomanda si timer, 38W – 60 mp

In stoc magazin
189,00 lei

Lampa UV-C cu Ozon, telecomanda si temporizator, otel inoxidabil, 60W – 120 mp

In stoc magazin
289,00 lei

Lampa UV-C automata cu ozon, tub telescopic, telecomanda, timer, senzor miscare, 150W – 200 mp

Stoc disponibil
899,00 lei

Lampa UV-C cu dubla sterilizare, V-TAC, functie delay si temporizator, 38W – 60 mp

Stoc disponibil
195,00 lei

Lampile UV-C pentru dezinfectarea aerului 

– cele folosite in in instalatiile industriale de ventilatie si climatizare; 
– anumite tipuri de purificatoare dotate cu lumina uv; 
– dispozitivele Upper-Air (sau Upper-Room) cu grila, cu montare pe perete la minimum 2,3 m inaltime sau pe tavan.

Dispozitivele din acesta categorie sunt concepute pentru a fi folosite in deplina siguranta in prezenta oamenilor.

Purificator de Aer cu Lumina UV-C, 7 Etape de Filtrare, Telecomana, Senzor Calitate Aer, Mod Auto, 80W, 320 m³/h

Stoc disponibil
1.450,00 lei

Purificator de aer cu lumina UV-C, 40W, 5 filtre + Ionizare negativa + UV, model TD1

Stoc disponibil
979,00 lei

Dispozitiv UV-C Upper-Air, cu prezenta umana, fixare perete, economic, fara ozon

Stoc disponibil
959,00 lei1.519,00 lei

Purificator de aer cu lampa UV-C, Esperanza, 10w, 3 filtre, suprafata 20 mp, afisaj lcd, timer

Stoc disponibil
219,00 lei

Lampile UV-C pentru dezinfectarea obiectelor 

– portabile gen bagheta, cu tub sau led-uri; 
– sterilizatoare UVC BOX (cutie dotata cu lumina UV- C in care se introduc obiectele care se doresc dezinfectate);

Lampa UV-C bactericida portabila, pliabila, pentru obiecte si suprafete, 3W

Stoc disponibil
75,00 lei

Lampa UV-C bactericida germicida Relax, portabila, 5W, cu acumulator

In stoc magazin
64,00 lei99,00 lei

Lampa germicida portabila UV-C Multi LED, PurpleGlow 7W, New Generation, cu acumulator

Stoc disponibil
159,00 lei

Sterilizator UV-C telefon mobil si obiecte mici, portabil, cu aromaterapie

Stoc disponibil
115,00 lei

In functie de lungimea de unda, intalnim cel mai des lampile care emit in banda de 253,7 nm si cele care emit in doua benzi, 185 nm si 253,7 nm, acestea din urma producand si ozon. Lungimea de unda de 253,7 nm este cea mai apropiata de lungimea de unda optima pentru ca efectul biocid sa fie maxim.

Tuburile lampilor fara ozon sunt “captusite” cu un strat protector, avand rolul de filtru, care absoarbe ultravioletele cu lungimi de unda mai mici de 200 nm, limita sub care se produce ozonul.

In functie de tehnologie, cel mai des intalnite sunt lampile de joasa presiune cu descarcare in vapori de mercur. Acestea se aseamana cu tuburile fluorescente, insa tehnologia difera. Pentru ca transmisibilitatea luminii ultraviolete sa fie maxima, tuburile lampilor germicide sunt construite din quartz pur, astfel ca lumina sa treaca in exterior nefiltrata. 

In al doile atip se regasesc Lampile UV-C LED. Acestea sunt construite pe o tehnologie relativ noua care utilizeaza diode emitatoare de lumina (LED-uri) pentru a produce radiatii ultraviolete cu lungime de unda scurta (UV-C) in intervalul de 200-280 nanometri. Aceste lampi sunt utilizate in aplicatii de dezinfectare si sterilizare, la fel ca lampile germicide UV-C traditionale cu vapori de mercur.

7. Cu ozon sau fara ozon?

Pentru dezinfectarea mai profunda a aerului si a suprafetelor din incaperi, multe modele de lampi UV-C fabricate astazi degaja si ozon in timpul functionarii (de aceea se mai numesc lampi cu dubla sterilizare). Ozonul (O3) este un gaz dezinfectant cu putere biocida extrem de mare (pana la 99,9%) si se produce prin actiunea luminii ultraviolete de lungime de unda foarte joasa (Vacuum Ultraviolet sau UV-V), de 185 nm, in contact cu oxigenul. 

ozon

Avantajul ozonului in procesul de dezinfectie si sterilizare este ca acesta patrunde si in locurile aflate in unghiuri moarte, acolo unde lumina UV-C nu poate sa ajunga. Un alt avantaj este ca elimina si mirosurile neplacute, precum cel lasat de fumul de tigara, avand si rol de purificare a aerului. De asemenea, ajuta la eliminarea insectelor (tantari, muste, molii etc)

Lumina UV-C actioneaza doar in “linie vizuala”, astfel, in cazul folosirii unei lampi fara ozon, obiectele ecranate nu primesc o dezinfectare adecvata, deoarece lumina UV-C nu are capacitatea de a reflecta suprafetele bine acoperite. 

Pentru acest tip de lampi (fara ozon) un mic “truc” ar fi ventilarea usoara a aerului in timpul functionarii (de exemplu pornirea aerului conditionat), astfel ca intregul volum de aer sa treaca la un moment dat prin dreptul razelor UV-C. Insa si in acest caz obtinem o dezinfectare corespunzatoare doar a aerului din incapere, obiectele si suprafetele ascunse sau “umbrite” neprimind o doza de radiatii suficienta. In cazul acesta este indicat sa se mute dispozitivul in unghiuri diferite, in mai multe etape, sau sa se foloseasca mai multe dispozitive in acelasi timp. 

In cazul dispozitivelor UV-C Upper-Air, care permit prezenta umana in timpul functionarii, ventilarea nu este neaparat necesara deoarece circulatia verticala a aerului se realizeaza natural, datorita convectiei (aerul cald expirat de persoanele prezente sau degajat de surse termice urca spre tavan, trece prin patura de lumina UV-C si coboara dezinfectat). In plus, ventilarea se realizeaza si mecanic, prin miscarea persoanelor aflate in incapere, inchiderea si deschiderea usii sau a ferestrelor. Aceste dispozitive sunt concepute pentru dezinfectarea doar a aerulului din incapere, neavand capacitatea de a steriliza obiecte sau suprafete, deoarece lumina UV-C este indreptata in plan orizontal paralel cu tavanul.

Cu toate ca lampile cu ozon au o putere germicida mai mare si sunt mai eficiente, dezavantajul acestora este ca, dupa fiecare utilizare, incaperea trebuie aerisita bine timp de 20-40 min (depinde de suprafata incaperii si de marimea ferestrelor). Ozonul este un gaz cu un miros specific, septic, nociv pentru organism daca expunerea este indelungata, putand irita caile respiratorii. De retinut ca ozonul se autodescompune dupa aproximativ 4 ore.

8. Daca lumina UV-C este invizibila, de ce o putem vedea cu ochiul liber?

Lumina UV-C este, intr-adevar, invizibila pentru ochiul uman, deoarece se afla in afara spectrului vizibil de lumina, care variaza aproximativ intre 380 si 700 nanometri (nm). Lungimea de unda a radiatiei UV-C se situeaza in intervalul de 100-280 nm, ceea ce este prea scurt pentru a fi perceput de ochiul uman.

Cu toate acestea, cand o lampa UV-C functioneaza, uneori putem observa o slaba stralucire violet-albastruie. Aceasta lumina nu este UV-C, ci este cauzata de emisia de lumina vizibila, in special in spectrul violet-albastrui, care se produce in timpul procesului de generare a radiatiei UV-C. Acest fenomen se intampla in special la lampile UV-C pe baza de mercur, unde descarcarea electrica excita atomii de mercur si produce atat radiatii UV-C, cat si o cantitate mica de lumina vizibila.

IAsadar, lumina violet-albastruie pe care o putem vedea cand o lampa UV-C este in functiune nu este radiatia UV-C in sine, ci o parte a spectrului vizibil de lumina emisa ca efect secundar in timpul procesului de generare a radiatiei UV-C. Radiatia UV-C efectiva, care este responsabila pentru dezinfectare, ramane invizibila pentru ochiul uman.

O lampa germicida obisnuita produce aproximativ 90% din energia sa in lungimea de unda UV-C, 5% din energie se transforma in caldura si 5% in lumina vizibila albastru-violet. 

9. Cat de eficiente sunt lampile UV-C impotriva noului coronavirus?

Inca de la inceputul pandemiei numeroase cercetari de laborator au demonstrat ca, la fel ca orice alt microorganism patogen, nici acest tip de virus nu poate opune rezistenta la actiunea luminii UV-C. La o doza de 10-20 mJ/cm2 de radiatii cu lungime de unda de 253,7 nm virusurile din familia SARS pot fi neutralizate in mai putin de 3 secunde.

De fapt, institutii de prestigiu din toata lumea, printre care American Chemichal Society, recomanda decontaminarea aerului si a suprafetelor cu lumina UV-C pentru prevenirea raspandirii noului coronavirus.

Iata cateva exemple de noi masuri de biosecuriate care folosesc tehnologia de iradiere cu lumina UV-C in scopul combaterii noului coronavirus, implementate de la inceputul pandemiei:

  • Compania aeriana United Airlines foloseste dispozitive UV-C portabile pentru sterilizarea instrumentelor de la bord, care pot fi cu usurinta corodate de dezinfectanti chimici;
  • In numeroase aeroporturi din lume, roboti de dezinfectare cu ultaviolete C sunt folosti pentru decontaminarea aeronovelor inaintea fiecarei curse;
  • In anumite terminale, balustradele scarilor si a benzilor rulante sunt dezinfectate cu dispozitive speciale UV-C care pornesc si se opresc in functie de traficul de persoane;
  • Numeroase banci centrale din Asia folosesc lumina UV-C pentru decontaminarea bancnotelor;
  • Spitale din toata lumea sunt dotate cu diverse dispozitive UV-C (de la simple lampi la roboti inteligenti) pentru sterilizarea podelelor, a aerului, a instrumentelor chirurgicale etc;
  • Intreaga flota de autobuze urbane din China este “scaldata” peste noapte intr-o baie de lumina UV-C;
  • Metroul din New York a montat in interiorul vagoanelor de metrou si a autobuzelor metropolitane dispozitive mici cu lumina UV-C pentru sterilizarea suprafetelor.
  • Aeroporturile, centrele de distributie si alte puncte de tranzit de colete si bagaje au implementat sisteme de dezinfectare cu UV-C pentru a reduce riscul de transmitere a virusului prin intermediul acestor obiecte.
  • In institutii si facilitati publice, sistemele de ventilatie si de aer conditionat au fost echipate cu unitati de dezinfectare UV-C pentru a filtra si dezinfecta in mod continuu aerul care circula in interiorul cladirilor.
Si lista poate continua la nesfarsit.

Spre deosebire de dezinfectantii chimici, la care microorganismele pot dezvolta toleranta in timp, pana astazi nu s-a descoperit agent patogen care sa nu poata fi inactivat cu lumina UV-C.

10. Este sigura folosirea unei lampi UV-C?

Lampile UV-C sunt dispozitive sigur de folosit, atata timp cat ochii si pielea nu sunt expuse direct razelor UV. Cititi cu atentie si respectati instructiunile de utilizare. 

Dar, atentie! In ultima vreme piata a fost inundata de o multitudine de modele de lampi cu ultraviolete, insa, foarte multe din aceste dispozitive nu dispun de raport de teste sau certificat de conformitate, care atesta ca produsele sunt in conformitate cu specificatiile U.E. privind siguranta si sanatatea consumatorului.

Pe klio.ro gasesti o mare varietate de lampi germicide, la preturi avantajoase, care au fost testate in laboratoare de microbiologie si sunt insotite de certificate de conformitate CE/RoHS.

Pentru mai multa siguranta, majoritatea dispozitivelor dispun de functii de protectie, cum ar fi:   

– senzor de miscare (se opresc atunci cand este detectata miscare);
– pornire intarziata (astfel ca persoanele sa aiba timp sa paraseasca incaperea in siguranta);
– senzor de gravitatie – oprire automata daca lampa este indreptata cu lumina in sus (in cazul lampilor portabile, gen bagheta);
– telecomanda (se poate actiona de la distanta, chiar prin perete).

Este foarte important de avut in vedere ca, in timpul functionarii, daca sursa luminii UV nu este protejata (ca in cazul dispozitivelor germicide Upper-Air, unde iradierea se face indirect), prezenta persoanelor si a animalelor in aceeasi incapere nu este permisa. 

De fapt, Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca lampile UV-C nu trebuie folosite pentru dezinfectarea mainilor sau a altor zone ale pielii. Lumina UV-C poate provoca iritatii si arsuri ale pielii, comparabile cu cele aparute prin expunerea indelungata la soare puternic. In timp ce arsurile termice se resimt imediat, arsurile UV-C se resimt dupa 3-4 ore.

Nu trebuie privit direct in lumina ultravioleta, deoarece corneea ochiului poate fi afectata. Simptomele sunt de “nisip in ochi”, ca cele care apar daca privim direct in flacara de sudura. Acestea dispar dupa 1-2 zile, insa pe termen lung, daca expunerea este indelungata, pot aparea complicatii. 

Daca este necesar sa va apropiati de lampa UV-C in timp ce acesta este in functiune, folositi ochelari de protectie sau viziera si manusi de protectie. Nu lasati pielea corpului neacoperita.

In cazul spargerii accidentale a tubului, aerisiti incaperea timp de 10-15 minute. Tuburile UV-C contin de 10 ori mai putin mercur decat se gaseste intr-un termometru clasic, fiind foarte putin probabil sa afecteze sanatatea.

De asemenea, plantele si acvariile cu pesti, daca nu pot fi scoase din incapere, trebuie acoperite (cu folie sau sac de plastic, panza etc). Plantele de pe pervazul ferestrei pot fi acoperite chiar cu draperia.  

Nu in ultimum rand, daca folositi o lampa care degaja ozon, dupa utilizare este necesar sa aerisiti incaperea. 

11. Pot dezinfecta legumele si fructele cu o lampa UV-C?

In general, lumina UV-C nu afecteaza materia organica a alimentelor, deoarece aceasta nu poate penetra obiectele solide sau opace, astfel gustul ramane nemodificat. Iradierea are loc doar la suprafata alimentelor.

uvc 6

Lumina UV-C se si foloseste in laboratoare alimentare, fabrici de alimente si abatoare pentru eliminarea contaminarii biologice in etapele de procesare.

Cu toate astea, pentru a decontamina alimentele acasa cu lumina UV-C, trebuie sa aveti in vedere cateva consideratii importante:

Eficacitatea: Desi radiatia UV-C este eficienta in distrugerea microorganismelor de pe suprafete, eficienta poate fi redusa in cazul legumelor si fructelor datorita suprafetelor neregulate si a pliurilor unde bacteriile si virusurile se pot ascunde. Radiatia UV-C actioneaza cel mai bine pe suprafete plane si netede.

Riscuri pentru sanatate: Expunerea indelungata la radiatiile UV-C poate provoca degradarea compusilor organici a alimentelor si poate duce la formarea unor subproduse potential daunatoare. Cu toate acestea, in cazul utilizarii corespunzatoare si a expunerii limitate, aceste riscuri pot fi reduse semnificativ.

Siguranta: Folosirea lampilor UV-C pentru dezinfectarea legumelor si fructelor trebuie sa se faca cu precautie, deoarece radiatiile UV-C pot fi periculoase pentru ochi si piele. Asigurati-va ca nu va expuneti direct la lumina UV-C si ca purtati echipament de protectie adecvat.

12. Tantarii sau gandacii de bucatarie pot fi omorati cu lumina UV-C?

Surprinzator, da! Cele mai multe specii de insecte sunt afectate ireparabil de lumina ultravioleta, mai ales daca aceasta este completata de actiunea biocida extraordinara a ozonului. Lumina UV-C penetreaza membrana celulara a insecteleor, le distruge acizii nucleici, creand leziuni fatale in structura ADN-ului acestora. Ozonul este cel mai puternic dezinfectant de pe planeta si va ucide insectele prin sufocare. Tantarii, mustele, gandacii de bucatarie, fluturii de noapte, moliile sau chiar plosnitele pot fi neutralizate eficient cu ajutorul unei lampi cu ultraviolete UV-C. Acestea nu vor muri instantaneu, insa, in cazul folosirii unei lampi cu ozon, efectul se va vedea imediat dupa utilizare.

Experimentati singuri si va veti convinge!

13. Ce alte aplicatii practice mai are lumina UV-C?

Pe langa dezinfectarea aerului, a obiectelor cu care intram frecvent in contact si a podelelor, o lampa UV-C poate fi utila si in alte scopuri. De exemplu:

– eliminarea mirosurilor urate din incaperi (din bucatarie, baie sau din camerele unde se fumeaza);
– distrugerea mirosurilor din interiorul incaltamintei. Folositi o lampa de sterilizare portabila o data pe zi timp de 30 de secunde pentru dezinfectarea interiorului incaltamintei si veti observa diferenta!
– indepartarea mucegaiului sau a igrasiei din incaperile cu un grad ridicat de umezeala;
– eliminarea alergenilor din aer sau de pe haine;
– dezinfectarea periutei de dinti;
– prelungirea duratei de proaspat a alimentelor cu pana la 70%;
– eliminarea molilor din dulapurile de haine

Si lista mai poate continua.

14. Pot sta in aceeasi incapere in timp ce lampa UV-C este in functiune?

Fara echipament de protectie (ochelari, manusi), expunerea directa la lumina UV-C poate cauza iritatii ale pielii si poate afecta corneea ochilor. De aceea persoanele sau animalele trebuie sa paraseasca incaperea in timp ce lampa este in functiune. 

Insa, daca sursa luminii este protejata, precum in cazul dispozitivelor UV-C Upper-Air, atunci limina UV-C nu mai prezinta un pericol, deoarece aceste dispozitive sunt special concepute pentru a fi folosite in deplina siguranta in prezenta oamenilor.

Dispozitivele de dezinfectare UV-C Upper-Air sunt montate la o inaltime sigura de cel putin 2,3 m si au prevazut un sistem de grile care directioneaza fluxul de lumina ultravioleta in plan orizontal, paralel cu tavanul, eliminand riscul de expunere directa a oamenilor la lumina UV. Dezinfectia se realizeaza in mod continuu, in prezenta persoanelor, datorita convectiei: aerul cald urca spre tavan, trece prin patura UV, unde este dezinfectat, dupa care coboara. Acest proces are loc in permanenta.

In ultima vreme au aparut tot mai multe cercetari care arata ca lumina UV-C cu un anumit spectru de lungimi de unda, intre 205 si 225 nm (far UVC), cu efect germicid la fel de puternic ca si lungimea de unda de 253,7 nm folosita in lampile traditionale, nu cauzeaza leziuni ale pielii, radiatiile neputand sa patrunda dincolo de stratul exterior al epidermei (pielea moarta). In acest moment tehnologia este abia la inceput iar preturile dipozitivelor care folosesc tehnologia far-UVC sunt prohibitive (un astfel de dispozitiv este de peste 10-20 de ori mai scump decat o lampa cu lungimea de unda de 253,7 nm, cea mai des intalnita).

15. Lumina UV-C poate trece de sticla?

Lumina UV-C este o lumina de suprafata, ea neputand patrunde prin niciun material, inclusiv sticla. Sticla obisnuita (cea folosita la ferestre) este transparenta pentru lumina cu lungimi de unda de peste 330 nm (UV-A). De aceea se intampla sa capatam un usor bronz pe mana atunci cand conducem masina cu geamul inchis in soare puternic, cu toate ca geamurile autoturismelor au filtre mai puternice impotriva radiatiilor UV decat geamurile locuintelor.

Sub aceasta lungime de unda (UV-B si UV-C), cea mai mare parte din lumina UV este blocata (absorbita) de catre sticla obisnuita. Aceasta se datoreaza faptului ca sticla obisnuita contine oxizi de siliciu, sodiu si calciu, care absorb radiatia ultravioleta cu lungimi de unda scurte, cum ar fi UV-C.

Cu toate acestea, exista tipuri speciale de sticla, cum ar fi sticla cu continut redus de fier sau sticla cuart, care permit trecerea unei cantitati mai mari de radiatie UV-C. Aceste tipuri de sticla sunt utilizate uneori in aplicatii industriale si stiintifice in care este necesara transmiterea radiatiei UV-C.

Lampile UV-C folosesc tuburi dintr-o sticla speciala cu cristale de de quartz, un material perfect transparent pentru radiatiile UV, astfel lumina patrunde in afara nemodificata.

Atunci cand folosim o lampa germicida, este recomandat sa purtam ochelari de protectie (din sticla sau plastic), pentru a preveni iradierea accidentala a ochilor.

16. Oglinzile pot reflecta lumina UV-C?

Da, oglinzile pot reflecta lumina UV-C. Cu toate acestea, eficienta reflectarii depinde de materialul si calitatea oglinzii. Materialele utilizate in oglinzi, precum aluminiul si argintul, au capacitati diferite de a reflecta radiatia ultravioleta.

Oglinzile metalice, in special cele cu suprafete foarte netede si lucioase, pot reflecta o proportie semnificativa a radiatiei UV-C. Oglinzile de aluminiu, de exemplu, pot reflecta aproximativ 85-90% din radiatia UV-C. In cazul oglinzilor cu argint, acestea pot reflecta pana la 95% din radiatia UV-C.

Cu toate acestea, este important de mentionat ca oglinzile obisnuite, care au un strat de protectie din sticla, nu reflecta lumina UV-C la fel de eficient, deoarece sticla absoarbe o mare parte din radiatia UV-C.

Daca scopul este sa reflecte lumina UV-C intr-un anumit mediu, este recomandabil sa folositi oglinzi metalice specializate, care au suprafete netede si lucioase, fara un strat de protectie din sticla.

17. Tuburile UV trebuie curatate?

Da, tuburile UV-C trebuie curatate regulat de praf si impuritati pentru a maximiza eficienta. Este recomandat sa fie curatate si inainte de prima folosire. 

Folositi o carpa uscata din bumbac sau servetele de bucatarie si manusi de protectie pentru a nu lasa urme de grasime.

18. Cand trebuie inlocuite tuburile?

Majoritatea tuburilor UV-C cu descarcare in vapori de mercur (cele mai intalnite) au o durata de viata de 7000-9000 de ore. Dupa aceasta perioada, acestora le scade treptat eficienta si trebuie inlocuite. 

Pe klio.ro gasiti tuburi de rezerva pentru majoritatea modelelor de lampi UV-C.

De retinut ca daca ati achizitionat o lampa UV-C de la magazinul nostru online, in cazul arderii tubului sau a defectarii lampii in perioada de garantie, vom proceda prin schimbarea rapida a produsului cu unul nou.

19. Lampile UV-C emana caldura?

Lampile UV-C pot emite o cantitate mica de caldura in timpul functionarii, dar nu in aceeasi masura ca unele alte surse de lumina, cum ar fi becurile incandescente. Caldura emisa de lampile UV-C depinde de tipul si puterea lampii, precum si de tehnologia utilizata.

Lampile cu vapori de mercur cu presiune joasa, care functioneaza prin ionizarea mercurului in interiorul tubului lampii pentru a produce radiatii UV-C, pot emite o anumita cantitate de caldura, dar in general, acestea raman relativ reci la atingere si nu genereaza caldura in exces.

Doar aprox. 5% din energia lampii este transformata in caldura, la fel ca in cazul lampilor fluorescente.  Temperatura ambientala este insesizabil modificata de catre o lampa UV-C.

20. Ce efecte are lumina UV-C asupra materialelor din mediul inconjurator?

Lumina UV-C poate provoca in timp decolorarea anumitor tesaturi si a tablourilor pe panza daca expunerea este directa si poate imbatrani anumite tipuri de  plastic alb sau PVC, in general materialele care pot fi afectate de razele soarelui. Efectul este de usoara ingalbenire si este in general observat dupa o lunga perioada de folosire, in special daca expunerea este indelungata. Daca aceste obiecte sunt acoperite (panza, plastic etc), atunci lumina UV nu le mai afecteaza. 

Ca si exemplu, prin expunere zilnica directa, anumite tipuri de plastic isi scad durata de viata cu aproximativ 10%. Daca un dispozitiv din plastic este conceput sa dureze 10 ani, prin expunere zilnica la radiatii UV-C, durata de viata a acestuia se va micsora la 9 ani. 

Dar geamurile termopan? Tamplaria de geamuri din PVC este vopsita electrostatic, lumina UV-C neavand niciun efect de imbatranire a acesteia. De asemeanea, aparatura medicala este putin probabil sa fie afectata, chiar prin expunere indelungata. De fapt, spitalele folosesc lumina UV-C pentru sterilizare tot timpul.

21. Care sunt beneficiile folosirii unei lampi UV-C?

Dezinfectarea cu ajutorul luminii ultraviolete C revolutioneaza tehnicile de dezinfectie prin multiplele avantaje pe care le ofera. Iata cateva dintre acestea.

Dezinfectare rapida – La doza si distanta optima poate distruge microorganismele patogene in cateva secunde.

Procedeu non-toxic – Spre deosebire de dezinfectantii clasici, lumina UV-C nu lasa reziduri, fiind un procedeu 100% ecologic. Nu se folosesc substante chimice si toxice, suprafetele raman uscate si curate, eliminand astfel si riscul de coroziune produs de umezeala.

Actiune biocida maxima – Orice particula microbiana va fi neutralizata de actiunea luminii UV-C daca va fi supusa la o anumita doza. Virusurile pot dezvolta in timp mutatii care nu mai raspund la actiunea biocida a dezinfectantilor chimici. Nu in cazul dispozitivelor UV-C. Practic ORICE MICROORGANISM BACTERIAN, VIRAL SAU FUNGIC va fi distrus de ultravioletele tip C, inclusiv coronavirusurile de tip SARS, din familia caruia face parte si SARS-CoV-2. Celulele microbiene nu pot dezvolta rezistenta la acest tip de tehnologie.

Mai economic – Luand in calcul pretul substantelor antiseptice, munca si timpul necesar dezinfectarii daca se folosesc procedee clasice, dezinfectarea cu lumina UV-C este mult mai ieftina. De fapt, raportat la pretul mediu al lampilor UV-C, durata medie de viata de peste 7000 de ore a tuburilor UV-C si la consumul de energie, costul unui tratament de dezinfectie este de sub 0,05 lei.

Fara munca suplimentara – Se elimina munca necesara dezinfectiei prin procedee obisnuite, sterilizarea spatiilor facandu-se fara control uman. La majoritatea lampilor care dispun de programe de sterilizare presetate, este suficienta pornirea dispozitivului si, eventual, aerisirea incaperii (in cazul folosirii lampilor care degaja ozon).

Antialergice – Elimina si alergenii din incapere, precum si mirosurile neplacute.

Arie mare de aplicabilitate – Are actiune si asupra obiectelor care nu pot fi dezinfectate prin metode clasice, precum documentele, mastile de protectie, hainele, pernele, fructele si legumele etc.

Ai alte intrebari?

Lasa-ne un comentariu sau contacteza-ne. Vezi lista de lampi UV-C.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *